Как работи NFC

История на NFC?

NFC е съкращение от near-field communication или близка безконтактна комуникация. Технологията дава възможност на смартфоните, таблетите и други устройства, оборудвани с нея, да обменят данни по между си.

Тя еволюира от технологията за радиочестотна идентификация (radio-frequency identification или накратко RFID), с която са оборудвани магнитните карти за достъп например. NFC е много подобна на технологията за радиочестотна идентификация, но тя ограничава обмена на данни в периметър от 2 до 10 сантиметра. Малкият периметър на действие, е едно от основните предимства на NFC технологията по отношение на сигурността. Тъй като по дефиниция работи в много ограничен обхват, тя е идеална за извършване на така наречените „защитени транзакции”. Поради тази причина NFC се смята за надеждна алтернатива на използването на кредитните карти. Технологията може да е полезна не само при пазаруване, но и за споделяне на информация между две устройства – контакти, снимки, видео клипове и много други.

Как работи NFC?

За разлика от Bluetooth технологията, NFC не изисква каквито и да е било ръчни настройки или чакане устройствата „да се открият“ едно друго за осъществяване на обмена на данни. С NFC, връзката между две устройствата се осъществява автоматично, когато те са на най-малко два сантиметра разстояние едно от друго. Те започват да си комуникират и подканят потребителя да извърши конкретно действие. NFC връзка може да се усъществи както между две устройства, така и между едно устройство и NFC tag или „етикет“. NFC тагът представлява принтирана антена и чип с памет. Произвеждат се тагове по различни стандарти и с различни характеристики, като работна честота, работна памет, минимално и максимално разстояние за прочитане и други. Те могат да бъдат вградени в различни материали – PVC, хартия и тн. NFC чиповете могат да бъдат програмирани със специално създадени за целта мобилни приложения, за да извършват определени функции. Единственото необходимо условие е да се сканират със смартфон, оборудван с NFC четец.

Друго предимство на NFC спрямо Bluetooth, е че NFC чиповете могат да бъдат пасивни, т.е те нямат нужда от батерия, а се захранват от устройството, което ги прочита.